Fasader

Ventilated facades in clay, natural slate and wood

Fasader

Ventilated facades in clay, natural slate and wood

Fasader

Ventilated facades in clay, natural slate and wood

Navn:

Tillverkning av naturskiffer

Farve:
Naturskiffer i världsklass
Beskrivelse:

Naturskiffer är en finkornig, likformig metamorf stentyp, bildad av lera och vulkanaska. Skiffer består huvudsakligen av kvarts och muskovit, men innehåller även biotit, klorit, pyrit och hematit.

Till skillnad från många andra tak- och fasadmaterial har naturskiffer inte genomgått en industriell process. Skiffer skärs direkt ur klippan och skärs upp. Därefter klyvs den för hand med hammare och mejsel i lämpliga format, som sedan monteras på tak eller fasad. Handklyvning med hammare och mejsel innebär mycket begränsad energiåtgång vid tillverkningen av skiffer, och därför anses skiffer vara ett av världens mest miljövänliga byggmaterial. Om du har ett naturskiffertak av god kvalitet kan skiffertakets hållbarhet ibland överleva byggnadens livslängd. Om kriterierna för ett nytt tak är miljövänlighet och inget underhåll, så finns det inget bättre val.

Det finns ingen resursbrist på naturskiffer eftersom det fortfarande finns mycket stora oanvända skifferresurser. Skiffer förväntas finnas i ytterligare miljontals år.


Geografi 

Vi producerar vår äkta naturskiffer i Galicien i nordvästra delen av Spanien. I ett litet geografiskt begränsat bergsområde runt staden O`Barco finns några av världens bästa förekomster av naturskiffer. Naturskiffer hittas i skifferådror djupt ner i bergen, och här bryts den råa och exklusiva skiffern.


Skifferhistorik 

Gravar klädda med skifferplattor har hittats tillbaka till omkring 600 f.Kr. och romarna gjorde gator av skifferplattor. Det var emellertid först runt 1500-talet som naturskiffer började användas för takläggning i Centraleuropa och i Norden. Fördelen med skiffer jämfört med andra takmaterial är att skiffern är starkare och inte kan brinna. Som information kan nämnas att det första Frederiksborgslottet, Koldinghus och Köpenhamns slott hade naturskiffer på taket. Naturskiffer har ett extremt lågt vattenabsorptionsindex på mindre än 0,4 % vilket innebär att naturskiffer är mycket resistent mot frost.

 I Danmark användes naturskiffer mycket som takmaterial från mitten av 1800-talet fram till början av 1900-talet, då alla större byggnader i städer och herrgårdar, villor etc. fick skiffertak. Därefter följer en period med mindre användning av naturskiffer, men användningen av naturskiffer ökade igen i början av 1980-talet, då det blev ett av de föredragna takmaterialen. Nuförtiden används naturskiffer som ett exklusivt takmaterial, där man samtidigt också kan ha integrerade solceller. 


Bearbetning 

Bearbetningen av skiffern följer traditioner som är hundratals år gamla och en stor del av vår naturskiffer klyvs än i dag för hand.


Livslängd 

Naturskiffer är ett naturligt, långvarigt och exklusivt byggmaterial som samtidigt har extremt bra egenskaper i väder, vind och eld. Livslängden för naturskiffer i världsklass är +80 år.Se hur skiffer blir till

Billede:
12 Produktion af naturskifer06 Produktion af naturskifer02 Produktion af naturskifer07 Produktion af naturskifer08 Produktion af naturskifer09 Produktion af naturskifer04 Produktion af naturskifer05 Produktion af naturskifer03 Produktion af naturskifer10 Produktion af naturskifer01 Produktion af naturskifer11 Produktion af naturskifer
Teknisk data:
Brochure:

Kontakt

Medarbejdere
Navn:

Kim Kristensen

Position SE:
Projektförsäljning
Mobil:
Mobil: 2399 0310
Navn:

Niels Heidtmann

Position SE:
Teknisk direktör
Mobil:
Mobil: 5077 0452
Beställ materialprov

Om du klickar vidare på sidan accepterar du vår användning av cookies. Om du vill veta mer om våra cookies och hur du tar bort dem, klicka här.

Provet har lagts till i korgen

Fortsätt handla

Till
korgen